NTAK adatszolgáltatás Turisztikai attrakciók és Vendéglátó üzletek részére

1. IGAZOLÁS a SRS – NTAK Jegykezelő szoftver adatküldési megfelelőségéről

2. IGAZOLÁS a SRS – NTAK Vendéglátó szoftver adatküldési megfelelőségéről

NTAK kötelezettség:

Adatszolgáltatásra kötelezett turisztikai attrakció az a turisztikai attrakció, amelynek üzemeltetője az attrakció szolgáltatásainak igénybevételét folyamatos, időszakos, vagy alkalomszerű jelleggel, belépőköteles módon, jegyértékesítéssel vagy jegy kiállításával biztosítja.

A jelenleg hatályos jogszabályok alapján NTAK-adatszolgáltatásra kötelezett vendéglátó üzlet az az üzlet, amely nyugtaadási kötelezettségének a pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet alapján online pénztárgép használatára köteles. A rendelet alapján az 56.1 és 56.3 szerinti TEAOR tevékenységekben kötelező az online pénztárgép használata, kivéve a mozgó szolgáltatásnyújtást.

A jogszabály a kötelezettek részére 2023. július 1-jétől írja elő az adatszolgáltatást. Ennek megfelelően a szolgáltatónak legkésőbb az adatszolgáltatás megkezdéséig el kell végeznie a regisztrációt és gondoskodnia kell arról, hogy rendelkezzen az adatszolgáltatás teljesítésére alkalmas jegyértékesítő szoftverrel is.

Mi az az NTAK?

A turisztikai ágazat eddigi legnagyobb és legátfogóbb fejlesztése a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) létrehozása, amely 2019-ben kezdte meg működését. A Magyar Turisztikai Ügynökség felügyelete alatt működő digitális platform lehetővé teszi, hogy országosan és valós időben legyenek láthatók ágazatspecifikus, de anonim forgalmi- és statisztikai adatok.

Kinek kötelező?

Míg a szálláshely-szolgáltatóknak már évek óta kötelező az adatküldés, a hatályos jogszabályok alapján az a kötelezettség 2023. július1-jétől kiterjed a vendéglátó üzletekre és turisztikai attrakció szolgáltatókra is. A kötelezettek körét TEÁOR szám alapján határozták meg.
A szolgáltatók által értékesített termékek, szolgáltatások adatait naponta el kell juttatni a hatóság által definiált interfészen keresztül az NTAK rendszerébe. A rendszerben bekövetkezett hiba esetén a kapcsolat helyreállításakor, vagy az attól számított 24 órán belül kell felküldeni az adatokat.

Milyen megoldást tud nyújtani az SRS Informatika Kft.?

Az SRS értékesítési megoldásainkhoz lefejlesztettük az NTAK interfészt mind a vendéglátás, mind a turisztika attrakciók tekintetében így ügyfeleink automatikusan küldik a meghatározott adatokat.

Ezt a megoldásunkat fejlesztettük tovább úgy, hogy képes legyen eleget tenni az NTAK dokumentáció követelményeinek, külső rendszerből kinyert adatok esetén is, így megoldást tudunk kínálni azon érdeklődők számára, akik nem a SRS kereskedelmi rendszerét használják.
Az Online NTAK Interfész (ONI) segítségével konvertáljuk valamely külső értékesítési rendszerből, ügyfél oldali fejlesztés nélkül elérhető formátumban kinyert adatokat.
Az NTAK által elvárt formátumra történt sikeres konverziót követően az előállt állományokat továbbítjuk az NTAK által meghatározott csatornán. Rendszerünk az ezen a csatornán érkező alkalmazás szintű visszaigazolásokat feldolgozza és ez alapján minden feldolgozott adatcsomaghoz státuszt rendel, amelyek alapján korábban említett automatikus e-mail értesítések, hibajelentések beállíthatók.

Az ONI rendszer szerves részét képezi a WEB alapú monitoring szolgáltatás, mely a rendszer működésének vizuális követését és ellenőrzését segíti, de átalánydíjas Helpdesk támogatást is nyújtunk, melynek keretében fogadjuk és elhárítjuk a hibákat, karbantartjuk a rendszert, illetve biztosítjuk az NTAK törvényi változáskövetést is.

A rendszer logikai felépítése

 

Ajánlatkérés