Online számla-adatszolgáltatási kiegészítő vállalatirányítási és számlázó rendszerekhez (OSZI)

Számla-adatszolgáltatási kötelezettség

2018. július 1-je óta minden 100 000 forintot elérő vagy meghaladó áfatartalmú számláról jelentést kell küldeni az adóhatóságnak, mégpedig törvényrendeletben meghatározott formátumban és módon.

Az Országgyűlés 2019. december elején elfogadta a Versenyképesebb Magyarországért program egyes adóintézkedéseinek megvalósítását szolgáló törvények módosításáról szóló T/8015. számú törvényjavaslatot, melyet a köztársasági elnök mint „2019. évi C. törvény a Versenyképesebb Magyarországért program egyes adóintézkedéseinek megvalósítását szolgáló törvények módosításáról”
ki is hirdetett.

Ennek megfelelően a korábban bevezetett online adatszolgáltatási kötelezettségeket a következő módon terjeszti ki:

 1. Első lépésként 2020. július 1-jétől – a számlában áthárított adó összegétől függetlenül – adatot kell szolgáltatni minden olyan számláról, melyet belföldi adóalanynak, belföldön teljesített ügyletről állítanak ki, kivéve a Közösségen belüli adómentes termékértékesítést.
 2. Második lépésként 2021. január 1-jétől a törvénymódosítás kiterjeszti az adatszolgáltatási kötelezettséget a nem adóalanyok, valamint az adóalanyok részére a közösségen belüli adómentes termékértékesítésről kibocsátott számlákra is (néhány kivétellel).

A törvénymódosítás továbbá meghatározza azt is, hogy a 2020. július 1-jétől kiterjesztett (értékhatár nélküli), számlánkénti adatszolgáltatási kötelezettséget a bejövő számlákról (bevallásrészletező lapokon) szükséges teljesíteniük, illetve a nyomdai úton előállított nyomtatvány használatával kibocsátott számlák esetében az adatszolgáltatás teljesítésére előírt 5 napos határidőt 4 naptári napra csökkenti, amennyiben az áthárított adó az 500 ezer forintot nem haladja meg.

Az „első lépésként” meghatározott változás szerint – amit fél éven belül alkalmazni kell – már nemcsak azok a hazai vállalkozások érintettek, amelyek 100 000 forintot elérő vagy meghaladó áfatartalmú számlát állítanak ki, hanem minden belföldi számlakiállítás után kötelező az adatszolgáltatás!

A géppel kiállított számlákra vonatkozóan továbbra is igaz, hogy a számlaadatokat a számlák kiállításával egy időben, legfeljebb a technikai folyamat késleltetését figyelembe véve kell feltölteni a NAV rendszerébe. A rendszerben bekövetkezett hiba esetén a kapcsolat helyreállításakor vagy az attól számított 24 órán belül kell felküldeni az adatokat. Az adóhatóság minden számlát nyomon követ az informatikai rendszerében és az adatszolgáltatással kapcsolatos mulasztás vagy jelentős késedelem esetén szigorú bírságot szab ki a számlakibocsátóra.

A Hatóság ezenfelül új API-dokumentációt definiált, az „Online Számla 2.0 rendszer interfész specifikációt”, mely jelentős mértékben eltér a jelenlegi szabályozás szerinti 1.1.-es változattól. A bevezetés határideje még a fenti törvénymódosítás érvénybe lépése előtt, 2020. április 1-jével kezdődően kötelező érvényűen meg kell hogy történjen.

Az aktuális és a jövőbeli 2.0-s verzió regisztráció után szabadon letölthető a https://onlineszamla-test.nav.gov.hu oldalról.

Figyelembe véve a tervezett módosítások határidejének közelségét, a vállalatirányítási rendszerben, számlázómodulban szükséges módosítások átfutási idejét, valamint az online kapcsolat kiépítéséhez és tesztelésre fordítandó időt, célszerű minél előbb felkészülni a változásokra.

Automatikus adatszolgáltatás: SRS OSZI

Az SRS OSZI (online számla interfész) az adatszolgáltatáshoz szükséges adatokat az előírt formátumban és a megfelelő időben, automatikusan eljuttatja a NAV rendszerébe.

A 2016-ban kifejlesztett komplex alkalmazás két célnak felel meg:

 1. Számlázási információk konvertálása és összevonása (gyakorlatilag bármely) vállalati adatforrásból XML-fájlokká az adóhatóság által definiált XSD sémadefiníció alapján,
 2. Web Service REST API kapcsolat létrehozása a hatóság szervereivel, és a korábban konvertált adatok rendszeres küldése, megjelenítése, ellenőrzése, nyomon követése.

Ezt a megoldásunkat fejlesztettük tovább, hogy képes legyen

 • az online számlaadatok küldésére minden belföldi adószámmal rendelkező vevőnek kibocsátott számláról
 • eleget tenni az új API-dokumentáció, az „Online Számla 2.0 rendszer interfészspecifikáció” követelményeinek
 • eleget tenni a nem adóalanyok, valamint az adóalanyok részére a közösségen belüli adómentes termékértékesítésről kibocsátott számlák adatszolgáltatására vonatkozó követelményeknek is.

Az OSZI v2.0 rendszer képes települni az Önök informatikai környezetében (nem kell vásárolni semmilyen hardvert), és egy egyszerű böngésző segítségével kényelmesen monitorozható a működés, ill. menedzselhető a rendszer. A központi monitoringrendszer, az SRS Support segítségével együtt kényelmesen nyújtja azt a szolgáltatás, amit Ön jogosan elvár – mindezt az Ön informatikai környezetébe ágyazva.

Ön mindezt egy felhasználóbarát webes felületen követheti nyomon.

Az alkalmazás nem kapcsolódik közvetlenül ügyviteli vagy egyéb rendszerek háttéradatbázisához, ilyen módon tud megfelelni a helyi IT szabályozásoknak, illetve a magyar jogszabályi környezet által támasztott követelményeknek egyaránt.

A rendszer működése

Az ügyfél informatikai infrastruktúrája (ERP, számlázórendszer) szolgáltatja az OSZI-nak a számlákból készült forrásállományokat. Ezekből a konverter modul elkészíti az előírásnak megfelelő NAV 3.0 XML fájlt, amit a kommunikációs modul el is küld az adóhatóságnak, titkosítottan, biztonságos csatornán keresztül. Alapértelmezetten az OSZI-t kiszolgáló szerveren naponta készítünk egy teljes mentést, melyek 10 napig tárolódnak. Számla vagy rendszerhiba esetén a rendszer értesítést küld az erre a célra megadott e-mail címekre. Az SRS help desk csapata szintén megkapja a hibákat tartalmazó leveleket, hogy időben és érdemben tudjunk segíteni a felhasználóknak.

 

Ajánlatkérés

 

Webes felület

Az OSZI webes felületen lehet:

 • változtatni az alkalmazás beállításain (pl. összegszerű limit megadása), felhasználókat hozzáadni az alkalmazáshoz,
 • naplófájlokat és hibaállapot-elemzéseket megtekinteni,
 • időrendben megjeleníteni az alkalmazásban történt eseményeket,
  szűrni a megtekinteni kívánt adatokat,
 • megtekinteni az adatfájlok formai és a tartalmi ellenőrzésének eredményét, a hatósági validáció eredményét,
 • lekérdezni a NAV szerverére felküldött számlaadatokat,
 • ellenőrizni a felküldés státuszát,
 • érvényteleníteni az adatszolgáltatást.

Néhány képernyőkép a rendszerből

 

Ajánlatkérés