Elektronikus polccímke

Az e-inket használó, azaz elektronikus tinta alapú digitális kijelzők ma már az egészen kicsitől az A4-esig sok méretben, számos célra használatosak a kereskedelemben, a logisztikában és az iparban. A kiskereskedelemben elektronikus árcímke (más néven digitális polccímke) mutatja a boltokban a termékek árait, nagy raktárakban vagy termelőüzemekben pedig digitális táblákon juttatják el az információkat a dolgozóknak a munkafolyamatok szervezői.Az SRS e-ink alapú megoldásai:

 

Bolti és áruházi rendszerekhez

Üzleteinek pénztárgépes rendszerét elektronikus polccímkével (ESL – Electronic Shelf Label) bővítheti. Az ESL az üzlet pénztárgépes rendszerének adatbázisa alapján jeleníti meg az árakat – vagyis biztos lehet benne, hogy a vásárlók mindig azt az árat látják a polcokon, amely a kasszában szerepel.

A digitális árcédulák adatbázisokkal – back office szoftver, vállalatirányítási rendszer (ERP), CRM stb. – könnyedén összeköthetők.

Megjeleníthető információk

Elektronikus polccímkék leolvasása vonalkóddalA polccimke folyamatosan fogadja és jeleníti meg az aktuális információkat, szöveges és grafikus tartalmakat, például:

 • a termékek eladási árát,
 • egy adott mérési egység árát,
 • az aktuális promóciót, kedvezményt forintban vagy százalékosan,
 • logót, emblémát,
 • termékértékelést,
 • újrarendelési tételeket,
 • készleteket.

 

Ajánlatkérés

 

E-papír (e-ink) technológia

Az elektronikus polccímkék e-papír (e-ink) technológiával készülnek.

Az e-papír a külső fényt veri vissza, és kifejezetten magas a kontrasztja; olvashatósága sokszor még direkt napfényben is jobb, mint a hagyományos papíron fekete vagy színes tintával írott szövegé. A képpontok színe a feketén és fehéren kívül piros vagy sárga is lehet.

Az e-papír statikus tartalmakat energiafelhasználás nélkül is végtelen ideig képes megjeleníteni. Energiát csak akkor igényel, amikor megváltozik a tartalma, így a polccímkékben elemet is csak legfeljebb 5 évente kell cserélni.

Hogyan működik?

A pénztárgépes informatikai rendszer a polccímkékkel rádiófrekvenciás jelek használatával kommunikál az üzletben elhelyezett egy vagy több adóvevőn keresztül. A címkék így nem igényelnek kábelezést, és elemet is csak legfeljebb 5 évente kell bennük cserélni.

A cikkek adatait a pénztárgép- vagy back office rendszer adatbázisából exportálhatjuk a polccímkékre, és utána pontos visszajelzést is kapunk, hogy melyik eszközre milyen információt küldtünk el, és sikeres volt-e az adatátvitel.

A címkék elhelyezésére sokféle, polcra szerelhető sín és falra szerelhető vagy blisztertartóra függeszthető egyedi tartó áll rendelkezésre. Az egyes címkéket a rájuk vonalkóddal felírt egyedi azonosító és a hozzájuk tartozó áru vonalkódos egyedi azonosítója (pl. EAN kód) alapján kapcsoljuk össze.

A legkisebb címkék képátlója 4 cm, a legnagyobbé közel A4-es lap méretű. A leggyakrabban használt méretek az 1.6″, a 2.2″, a 2.6″ és a 4.2″.

 

Ajánlatkérés

 

 

A polccimkék gyógyszertárakban

Az elektronikus polccímkék remekül alkalmazhatók patikákban is, olyan termékek árazására, amelyeket kihelyeznek az officina polcaira. Elektronikus polccímkék patikában, címketartó sínekben a polcokra rögzítve

A digitális árcímkék segítik a vásárlót, hogy percre pontos információt kapjon a termékek nevéről, áráról, egységáráról és az esetleges kedvezményekről. Ugyanakkor lehetővé teszik a patika számára, hogy könnyen változtasson az árakon anélkül, hogy figyelnie kellene az árcédulák cseréjére.

A címkék valamennyi, ma Magyarországon használatos gyógyszertári informatikai rendszerrel összekapcsolhatók.

A címkék előnyei

 • Nem kell árcímkézni, sem nyomtatni,
 • villámgyors az átárazás,
 • akciók indítása és kijelzése a számítógép képernyőjéről,
 • egyszeres adatrögzítés a patikai rendszerben – tévedés kizárva,
 • árazás nélküli árufeltöltés,
 • a vevő mobiltelefonját a kiválasztott termék weboldalára lehet irányítani további információkért,
 • újszerű, vonzó megjelenés a vásárlók számára,
 • minden címkében egy kis akkumulátor van, amely legalább 5 évre elegendő töltést tartalmaz, mivel csak a képek megváltoztatásához szükséges minimális energia,
 • a címkék bármilyen szögből nagyon jól olvasható, éles képet mutatnak.

 

Hogyan lehet a polccimkékt a polcokra erősíteni?

A legfelső képen látható polcok alján átlátszó címketartó sínek vannak felszerelve, és ezekben vannak elhelyezve a címkék. A címkék a sínekben rögzülnek, csak egy speciális, mágneses szerszámmal lehet kivenni vagy eltolni őket. De a címkéket nemcsak sínekben, polcokra lehet felhelyezni, hanem a blisztereket tartó rudakra, is egyesével. Ezenkívül még sokféle egyedi tartó kapható.

Elektronikus polccímkék patikában, blisztereket tartó rúdra rögzítve

Gyakorlati alkalmazási példa

Egy átlagos méretű patikában 500–1000 címkére van igény. A vezérlőszoftvert arra a számítógépre lehet telepíteni, amelyen a patikai rendszer is fut, a kijelzendő adatok így könnyen átkerülnek egyik rendszerből a másikba. Szükség van még a képen is látható kommunikációs egységre (Access Pointra), amely a számítógéphez lokális Ethernet hálózaton át kapcsolódik, a címkékkel pedig kétirányú elektromágneses hullámú kommunikációt folytat.

Access point

A címkék a 4 cm-es képátlótól a közel A4-esig sokféle méretben léteznek, de egy patikában a kisebbek is jól használhatók. Pl. a legkisebben is 152 × 152 pontot lehet 3 színben (fekete, fehér, piros) megjeleníteni, ezért – ahogyan az alábbi példákon is látható – ezek a kis címkék is kiválóan tudják informálni a vevőket.

Példa az elektronikus polccímkéken való információmegjelenítésre    Példa az elektronikus polccímkéken való információmegjelenítésre    Példa az elektronikus polccímkéken való információmegjelenítésre

A fenti képek csak példák, a megjelenített grafikát egy tervezőszoftverrel tetszőlegesen ki lehet alakítani.

Egy ilyen rendszer telepítése 1-2 nap alatt elvégezhető, beleértve a sínek és tartók felszerelését, a címkék felrakását, az Access Point és szoftver telepítését, a grafika megtervezését és az ételkártyák összerendelését a hozzájuk tartozó étellel. Ez utóbbi nagyon egyszerű és gyors, csupán a címkén levő egyedi vonalkódot és a termék vonalkódját kell egy-egy mozdulattal beolvasni akár kézi vonalkódolvasóval, akár mobiltelefonnal.

 

Ajánlatkérés

 

 

Ipari alkalmazása

Az elektronikus polccímkéket vagy más néven digitális táblákat egyre gyakrabban alkalmazzák termelési és logisztikai folyamatok irányítására is. Az SRS erre a területre is szállít megoldásokat.

Elektronikus polccímke leolvasása vonalkódolvasóvalEzeket a digitális kijelzőket egyre szélesebb körben alkalmazzák az iparban, a raktározás területén, összeszerelő üzemekben, gyártócsarnokokban, bármely olyan információ eljuttatására a termelésirányítóktól az üzemi dolgozókhoz, amelyet korábban papíron adtak át.

A táblák e-ink elven (elektronikus tinta, e-papír) működnek, ami azt jelenti, hogy a képek fenntartásához nincsen szükség energiára, csak a módosításokhoz, illetve a táblákat vezérlő számítógéprendszer közötti kommunikációhoz, amelyek elenyészően kevés energiát igényelnek. Így a táblákban lévő elemeket napi átlagos 2 képváltás esetén elegendő 5 év múlva kicserélni. A táblák kétirányú adatkommunikációval működnek, így visszaigazolják a képváltások elvégzését és adatokat adnak az állapotukról, pl. az elemek töltöttségi szintjéről.

Az e-ink működési elve

A képpontokat mikrokapszulák alkotják, amelyekben színezett részecskék találhatók, színenként eltérő elektromos töltéssel. A részecskék közül a kívánt színűt megfelelő polaritású statikus elektromos tér rákapcsolásával lehet a felszínre hozni. A részecskék alapszíne a fehér és a fekete, valamint van egy harmadik szín is, ami piros vagy sárga lehet.

A táblák ipari alkalmazásának előnyei

 • Pontos és aktuális információk megjelenítése a megfelelő helyen,
 • a végrehajtandó műveletek vagy használandó anyagok és szerszámok vonalkódos vagy QR kódos azonosítói könnyedén bármikor kiírhatók egy táblára aszerint, hogy milyen feladatot kell elvégezni,
 • a termelésirányítóknak nem papíron, nyomtatva kell eljuttatniuk az információkat az üzem megfelelő pontjára: elektronikusan tévedés és késedelem nélkül jut el az információ a céljához,
 • utólag is visszakövethető, hogy mikor milyen utasításokat adtak ki, ami áttételesen fegyelmezettebb munkavégzést, és így minőségjavulást, valamint költségcsökkenést tud eredményezni,
 • az e-ink táblák tápfeszültség és energiafogyasztás nélkül, éles és jól olvasható képeken tárolják az információkat,
 • könnyen létrehozható egy olyan kötegelt, fájlban átadott információkkal dolgozó interfész, ami pl. egy termelésirányító rendszerből juttatja el a megjelenítendő adatokat az e-ink táblákra.

 

Táblaméretek

Ipari alkalmazások esetén az alábbi méretű táblák alkalmazása a leggyakoribb:

Modell   2.6”   4,2”   7.4”   12.2”
Méret (mm)   80 × 41   104 × 82   175 × 123   218 × 265
Felbontás (képpont)     296 × 152     400 × 300     800 × 480     759 × 960  
Elemélettartam   5 év   5 év   5 év   5 év
Tárolt oldalak száma   4   4   4   6

 

Alkalmazási példák

Egy A4-es méretű tábla komplex ipari alkalmazása látható az alábbi képen. A 12,2 inch képátlójú táblán ebben az alkalmazásban 90 adatmező jelenik meg. Ez a tábla 6 teljes oldalt tud tárolni a háttérben a memóriájában, amelyek között lehet váltani anélkül, hogy újból le kellene tölteni őket. A váltás elvégezhető egy ipari PDA-val vagy akár egy közönséges mobiltelefonnal is: első lépésként le kell olvasni a tábla vonalkódos egyedi azonosítóját, majd ki kell választani a látni kívánt lapot.

Példa egy 12,2 inch képátlójú digitális tábla grafikájára

Ezt a kisebb méretű táblát pedig raktári kigyűjtésnél használják, ahol az aktuális cikk azonosítói vonalkódolvasó eszközzel beolvashatók:

Műszaki információk

A táblák vezérlése elektromágneses hullámokkal történik. Ehhez a WiFi hálózatokban használtakhoz hasonló, ún. Access Pointokra van szükség, amelyek Ethernet hálózati kapcsolatban vannak a vezérlő számítógéppel. Ezek az eszközök úgy vannak megalkotva, hogy a működésük nem ütközik a WiFi hálózatokkal, a két hálózat egy légtérben, egymástól függetlenül képes működni.

A rendszerhez két szoftvertermék kapcsolódik: az egyik a táblák vezérlését végzi, a másik segítségével a táblákon megjelenő képek kinézetét lehet grafikusan megszerkeszteni.

A JEEGY elnevezésű, Java alapú vezérlőszoftver, amely Windows, Windows-szerver vagy Linux operációs rendszereken fut, egy telephely vagy akár több távoli telephely valamennyi AP-ját tudja vezérelni megfelelő LAN és WAN kapcsolatokon keresztül.

A képek a rendszerben úgy állnak elő, hogy egy előre megtervezett képsablonba konkrét adatokat (pl. a termelésirányítás által meghatározott, az adott napon gyártandó termék neve, cikkszáma, gyártási paraméterei stb.) kell tölteni. A sablonban képmezők vannak definiálva, amelyekhez egy adatrekord adatmezőit kell kapcsolni. Egy konkrét adatrekord esetében a megfelelő adatmezők aktuális adatai jelennek meg a megfelelő képmezőkben. A megjelenítendő adatok rekordjait webszerviz alapú vagy XML, ill. CSV fájlokba kötegelt adatokkal működő interfészen keresztül kapja meg a táblavezérlő szoftver a vállalatirányítási rendszertől.

A fent említett képsablonokat a felhőben futó STUDIO nevű alkalmazással lehet elkészíteni. A STUDIO-val megtervezik a képeket, amelyekre tetszőlegesen formattálható képmezőket lehet elhelyezni, ezek fogják megjeleníteni a szükséges információkat a beállított betűtípussal, mérettel, színnel, forgatási szögben stb. A képmezők az aktuális adatokat általában vállalatirányítási rendszerből kapott adatrekordok megfelelő adatmezőiből nyerik ki. A STUDIO-ban kapcsoljuk össze a képmezőket és az adatmezőket, sőt arra is van lehetőség, hogy JavaScriptben írt programsorokkal adatmezők kombinációját, formázását is elvégezzük a képmezőben való megjelenítésük előtt. Az így megtervezett képet pedig a STUDIO-val WYSIWYG módon, mintaadatokkal megtekinthetjük úgy, ahogy majd a valóságban megjelenik az e-címkén.

Az elektronikus polccímkén megjelenítendő képsablonok szerkesztése a STUDIO nevű alkalmazással

 

AJÁNLATKÉRÉS