Online pénztárgépek

Kétféle online pénztárgéptípus van a kínálatunkban:

SRS POS pénztárgép és készletkezelő rendszer

ECR pénztárgép megoldások

Mi a különbség az ECR-ek és a POS terminálok között?

A POS terminálok, azaz a PC alapú pénztárgépek rugalmasan kialakíthatók, a legváltozatosabb üzleti modellek és célok szerint testre szabhatók. Használatukkal a munkafolyamatok egyszerűsíthetők, gyorsíthatók, nagy mértékben automatizálhatók. Hozzájuk képest az ECR (jelentése: electronic cash register; kiskassza) funkcionalitása és bővíthetősége meglehetősen korlátozott. 

Ha az alábbiak közül valamelyik fontos szempont az Ön üzletvitelében, akkor a PC alapú megoldást, a POS-t ajánljuk:

 

 

Pontos árucikk-azonosítás a rendszerben és a blokkon

PC alapú kasszával pontos árucikk-azonosítással történik az eladás, és a rendszerben és a blokkon is az értékesített árucikkek jelennek meg tételesen.

ECR kasszával viszont csupán a “gyűjtő 1”, “gyűjtő 2” stb.  és áfakör szerinti azonosítással lehet értékesíteni, és a blokkon is csak ezek jelennek meg.

Érintőképernyő és teljes billentyűzet

PC alapú pénztárgép esetében vagy érintőképernyő áll rendelkezésünkre, amelyen teljes értékű virtuális billentyűzet van, illetve hagyományos számítógép-billentyűzetet is használhatunk, ezért könnyen és gyorsan be lehet gépelni vele az adatokat.

Az ECR pénztárgépeknek nincs érintőképernyőjük, külső billentyűzetet sem lehet csatlakoztatni hozzájuk, csak mini gombok állnak rendelkezésünkre. A kiskasszán nincs teljes billentyűzet, ezért a “c” betűt például a megfelelő gomb háromszori lenyomásával lehet beírni.

Több pénztárgép és/vagy bolt központi irányítása

A PC alapú pénztárgépekkel központilag koordinálhatóak a folyamatok bolthálózat szinten is.

ECR-ek használatával ugyanez nem lehetséges.

Forgalmi adatok ellenőrzése

PC alapú pénztárgépet (nagykasszát) használva bármikor, bárhonnan ránézhetünk a pénzügyi eredményekre, akár egy műszakra vagyunk kíváncsiak, akár egy boltra, akár egy egész bolthálózatra. 

ECR kassza esetén ezzel szemben kizárólag nyugta- és gyűjtőszinten kapunk forgalmi adatokat (fel kell dolgoztatni külön szoftverrel), azt is kizárólag lokálisan, az adóügyi nap lezárását követően.

Termékadatok és partneradatok frissítése

PC alapú pénztárgéppel bármikor frissíthetők a termékadatok (pl. ár, vonalkód), a készletmozgás-információk (pl. ki- és beszállítás, áttárolás, webes értékesítés) és a partneradatok (pl. vevők, felhasználók, beszállítók). Az adatbázis frissüléséről a folyamatos szinkronizáció gondoskodik, a sikertelen folyamatokról pedig figyelmezteti a felhasználót. 

A kiskasszának kizárólag a PLU-ja tölthető termékadatokkal, az is csak akkor, amikor éppen le van zárva az adóügyi nap. A kiskassza nem ad visszajelzést arról, hogy sikerült-e a termékadat rátöltése.

Készletkezelés funkció

POS terminálok használatával bármikor kinyerhető a pontos készletérték termékenként, termékcsoportonként, beszállítónként vagy márkánként. Bolthálózatok esetén az egyes üzletek megtekinthetik egymás készleteit.

A kiskassza ezzel szemben nem alkalmas a készletgazdálkodásra. Kizárólag azt teszi lehetővé, hogy az adóügyi napzárást követően a forgalmi adatokból kinyerjük, mely bizonylaton mit is adtunk el. Erre léteznek ugyan kiegészítő monitoring szoftverek (felolvasó appok), de ezekkel már akkor hibába ütközhetünk, ha olyan terméket értékesítettünk, amely valamelyik programban nem létezik, esetleg rosszul szerepel.

Egyszerűsített számla kiállítása

A minimum követelményt kizárólag a külön nyomtatós PC alapú pénztárgépek tudják teljesíteni.

A kiskassza 60 milliméteres hőpapírja nem ad lehetőséget az „Egyszerűsített számla”  kiállítására, mivel a minimum követelmény a 80 milliméter!

Funkcionalitás

Az alábbi funkciókat kizárólag a PC alapú kasszamegoldás tudja:

 • felhasználónként tárol minden műveletet, így minden tevékenység visszakereshető,
 • különféle jogosultságokat adhatunk felhasználóknak, a funkciók felhasználókhoz köthetők,
 • kiegészítő funkciók nyelvi beállításai felhasználóhoz köthetők,
 • készlet- és pénzműveleteknél megadhatunk egyedi jogcímeket ,
 • látható a tranzakciós kosár tartalma, a termék egyedi jellemzői, “flagjei” (pl. egyedi akciós termék, raktári kiadásos termék, webshopos értékesítés stb.)
 • a kosár tartalma a lezárásig szabadon szerkeszthető: törölhetünk terméket, megváltoztathatjuk a mennyiséget, adhatunk hozzá engedményt, módosíthatjuk az egységárat stb.,
 • megkezdett vásárlói kosár félrerakható (nyugtaparkolás), más ügyfél addig is kiszolgálható,
 • lekérdezhető vele kuponok, utalványok érvényessége, és letárolható beváltottként,
 • lehetővé teszi a vegyes fizetést bármely kombinációban és sorrendben (készpénz, valuták, utalványok, bankkártya stb.)
 • a számlát kérő partnerek adatai elmenthetők, így később listából is kiválaszthatók (nem kell újra beírni az adatokat),
 • a vonalkód beolvasásával azonosított termék minden paramétere megtekinthető, pl. az aktuális készlet az adott termékből, a méret, a szortiment stb.,
 • visszáru esetén mennyiségi és összegfigyelés az eredeti tranzakció tartalmára, így elkerülhetőek a csalások, többlet-visszafizetések, stb.
 • sztornózáskor a “nyugtáról számla” funkciónak köszönhetően elegendő az eredeti bizonylat vonalkódját beszkennelni és megadni az ügyféladatokat – ezután a rendszer automatikusan sztornóz és kiállítja a számlát,
 • a számlahelyesbítés funkcióval módosíthatjuk az elírt ügyféladatokat,
 • leszámoláshoz címletező beállítható,
 • szól, ha túllépi a kasszafióklimitet (automatikus lefölözésértesítő),
 • a felettes rendszerből megjeleníthetők tájékoztató üzenetek az egyes pénztárgépeken,
 • gyorsgombos katalógusképernyők helyezhetők el a felületen, szöveggel, termékképpel.
 • Gyors számlakiállítás
 • Bevételek, készletek valós idejű lekérdezése
 • Műszakok, pénztárosok független kezelése, azonosítása

Perifériák kezelése

Szegmensfüggő, de a legáltalánosabb a bankkártyaterminálok és azok szolgáltatóinak protokolljához való illeszkedés. PC alapú pénztárgépet használva, a pénztárosnak hozzá se kell érnie a terminálhoz, a gép küldi az adatokat, dolgozza fel a visszatérő üzenetet és fogadja el a tranzakciót.

Web service megoldások

A PC alapú pénztárgép képes online adatkapcsolatra, ezért pl. webshop üzemeltetéséhez vagy kedvezményrendszer működtetéséhez ideális.

ECR kasszával mindent külön gépen kell vezetünk, és a készleteket, kedvezménnyel értékesített termékeket külön össze kell fésülnünk a forgalmi adatokkal. Ez nemcsak körülményes, de rengeteg a hibalehetőség is, ha mindent több helyre fel kell vinni.

Vállalatirányítási rendszerekhez való kapcsolhatóság

A PC alapú pénztárgépeket össze tudjuk kötni vállalatirányítási rendszerekkel.

A kiskasszák erre nem alkalmasak.

Csatlakoztatható eszközök, kiegészítők

A PC alapú pénztárgép egyszerűen bővíthető kiegészítőkkel:

 • Elektronikus polccímke
 • Automaták (pl. üvegvisszaváltó, snack, kávé, ital stb.)
 • Kasszafelügyelet kamerával
 • Törzsvásárlói kiosk terminál (IBM Anyplace Kiosk, Zebra Card printer, törzsvásárlói kártya)
 • Önkiszolgáló fizetőterminálok
 • Beléptetőrendszerek

Az ECR kiskassza ezzel szemben nem bővíthető ilyen eszközökkel, kiegészítőkkel.

Melyik pénztárgéptípust választja?

SRS POS pénztárgép és készletkezelő rendszer

ECR pénztárgép megoldások