SRS Kútinfó: tankolási és számlázási rendszer mozdony-töltőállomásoknak

kutinfo

Az SRS Informatika Kft. által üzemeltetett központi szerver országosan 46 töltőállomásról gyűjti össze az adatokat. Ez a szerver 8 fő régió számára készít adatelemzéseket.

A Kútinfó rendszer fő feladatai:

  • Tankolási tranzakciók biztosítása az elvárt azonosítási folyamatokkal. A tranzakciók utólagos lekérdezése (Számlázó rendszer).
  • A műszaki elemek megjelenítése folyamatábrák használatával, a változások nyomon követése. Csapok, szelepek állapotának megjelenítése (Megjelenítő rendszer).

Tankolási és számlázó rendszer

A töltőállomásokon a tankolás csak abban az esetben lehetséges, ha 3 azonosító ismert: kötelező azonosítani a mozdonyt, amelybe a tankolást végezzük, a mozdonyvezetőt, valamint a töltőállomás kezelőjét. A három azonosítót a rendszer ellenőrzi. A rendszer továbbá köteles ellenőrizni, hogy a tankolócső mozdonyhoz van-e csatlakoztatva. A tankolás csak akkor kezdődhet meg, ha minden komponenst felismer a rendszer.

Az azonosítási feladatokat egy ipari számítógép (tankolóautomata) végzi el. A Hectronic tankolóautomata a tankolópumpa mellett helyezkedik el. A következő meghatározó elemek alkotják: 

  • LCD kijelző, 
  • vandálbiztos billentyűzet, 
  • hőpapírnyomtató,
  • rádióvevő. 

Az azonosítás a rádióvevővel történik, amelynek ellenpárja (adó) a mozdonyba van szerelve. A jeladó azonosítja a mozdonyt, a mozdonyvezetőt, és jelzi a tankolócső kapcsolódását. A töltőállomás kezelője azonosítja magát chipkártyája segítségével a tankolóautomata kártyaolvasóján. 

A mozdonyvezető azonosítókártyája ugyanazon a technológián alapul, mint a töltőállomás kezelőjéé. Az olvasás a mozdonyon elhelyezett kártyaolvasón történik.

Az adatok feltöltődnek a számítógépre. A számítógép WAN hálózaton keresztül továbbítja az adatokat a központ felé. 

A tranzakciók a TM OFFICE számlázóprogram segítségével előhívhatóak a töltőállomáson. A szerveren lévő számlázóprogram neve AKH OFFICE. 

Minden töltőállomás tankolási adatai lehívhatók az AKH szerverről, az ahhoz kapcsolódó diszpécserközpontokban, internetböngésző segítségével, WAN hálózaton keresztül. Listákat lehet lehívni a mozdonyokról, a mozdonyvezetőkről és a töltőállomás kezelőjéről az azonosítók segítségével. Lekérdezések készíthetőek adattípusok, időintervallumok szerint is. A regionális központok csak a saját régiójuk adatait tudják lekérdezni. A régióközpontokban nincs adatbázis.

Megjelenítő rendszer

A műszaki alkotóelemek, pumpák, szelepek állapota PLC segítségével jelenik meg a számítógépen. A fogadott jelekből a Buildog program az alkotóelemek aktuális állapotát egy rajzolt diagramon keresztül jeleníti meg. Ezek a státuszok egy előre rögzített időpontban a WAN hálózaton keresztül kerülnek fel a központi és regionális központokba.

A tartályszintmérő adatait is összegyűjti a központi szerver. Ez a rendszer logikai működéseken keresztül ellenőriz, és akkor ad engedélyt, ha a státuszok lehetővé teszik a tankolást. Például: van-e olyan szelep, amely megsérült a tankolás során, ha nincs magas vízszint a tartályban, ha nincs a minimális szint a tartályban, stb. Ha bármelyik előbb említett esemény fennáll, a Buildog alkalmazás lezárja a tankolást.

Biztonsági rendszer

A biztonsági rendszer 8 zónás riasztórendszerből és érzékelőkből áll, mely szintén az állomás számítógépéhez csatlakozik. A riasztórendszer védi a tartályfedőt, a tartálypark kerítését, a konténeres tartályok ajtaját, és azoknak a helyiségeknek az ajtaját, ahol a számítógép megtalálható. Az épület riasztása esetén sziréna jelzi a behatolást.

A BUILDOG program kezeli a riasztásokat a számítógépen. Az állomások jelzik a riasztások helyét egy digitális térképen és elküldik az esetet a központi és regionális szervereknek.

Adatáramlások a töltőállomás objektumok között

Nagy távolságok vannak a tartálypark, a töltőállomások és a raktár (ahol a számítógép van) között. Néhány helyszínen ez a távolság több száz méter is lehet. A kommunikációs kapcsolat a számítógép és a PLC, töltőautomata, olajmérő között RS232 kommunikációs kábellel történik, melyet ekkora távolságokra nem lehet kiépíteni. Annak érdekében, hogy a kommunikáció zökkenőmentes legyen az RS232 jelet az SRS Informatika megváltoztatta, és optikai kábelen keresztül küldi az adatokat a számítógépszobába. Ez a megoldás megvédi a rendszert a magas feszültségű és villámlásból adódó problémáktól is.

Adatáramlás a töltőállomások a központi szerver és regionális központok között

Annak érdekében, hogy kialakítsunk egy országos hálózatot, a MÁV Zrt. meglévő hálózatát használtuk megfelelő bővítésekkel. Ahhoz, hogy biztonságossá tegyük a WAN hálózatot, egy mentő útvonalat is kialakítottunk ISDN és analóg telefonvonal-hálózatok alkalmazásával.

IMG_1937

 

Ajánlatkérés