SRS Kutinfo

kutinfo

Az SRS Informatika Kft. által üzemeltetett központi szerver országosan 46 töltőállomásról gyűjti össze az adatokat. Ez a szerver 8 fő régió számára készít adat elemzéseket.

Kutinfo rendszer fő feladatai

  • Tankolási tranzakciók biztosítása az elvárt azonosítási folyamatokkal. A tranzakciók utólagos lekérdezése (Számlázó rendszer).
  • A műszaki elemek megjelenítése folyamatábrák használatával, a változások nyomon követése. Csapok, szelepek állapotának megjelenítése (Megjelenítő rendszer).
  • Biztonság garantálása.

Az SRS Kutinfo alrendszereinek működése

Tankolási és számlázó rendszer

A töltőállomásokon a tankolás csak abban az esetben lehetséges, ha 3 azonosító ismert. Kötelező azonosítani a mozdonyt, amelybe a tankolást végezzük, a mozdonyvezetőt, és a töltőállomás kezelőjét. A rendszer továbbá köteles ellenőrizni, hogy a tankoló cső mozdonyhoz van-e csatlakoztatva. A tankolás csak akkor kezdődhet meg, ha minden komponenst felismer a rendszer. Egy ipari számítógép (tankoló automata) végzi el a fent említett azonosítási feladatokat.

kutinfoA Hecronic tankoló automata a tankoló pumpa mellett helyezkedik el. A következő meghatározó elemek alkotják az automatát: LCD kijelző, vandál biztos billentyűzet, hőpapír nyomtató és rádióvevő. Az azonosítás a rádióvevővel történik, amelynek ellenpárja (adó) a mozdonyba van szerelve. A jeladó azonosítja a mozdonyt, a mozdonyvezetőt, és jelzi a tankoló cső kapcsolódását. A töltőállomás kezelője azonosítja magát chip kártyája segítségével a tankoló automata kártya olvasóján. A mozdonyvezető azonosító kártyája ugyanazon a technológián alapul, mint a töltőállomás kezelőjéé. Az olvasás a mozdonyon elhelyezett kártyaolvasón történik.

Az adatok feltöltődnek a számítógépre, a tranzakciók a számlázó program segítségével előhívhatóak a töltőállomáson. A számlázó program neve TM OFFICE. A számítógép WAN hálózaton keresztül továbbítja az adatokat a központ felé. A szerveren lévő számlázó program neve AKH OFFICE. Minden töltőállomás tankolási adatai lehívhatók a szerveren keresztül és az ahhoz kapcsolódó diszpécser központokban. Listákat lehet lehívni a mozdonyokról, a mozdonyvezetőkről, és a töltőállomás kezelőjéről az azonosítók segítségével. Lekérdezések készíthetőek adat típusok, időintervallumok szerint is. A regionális központok csak a saját régiójuk adatait tudják lekérdezni, szintén a WAN hálózaton keresztül. Az internet böngésző segítségével történik a lekérdezés az AKH szerverről. A régió központokban nincs adatbázis.

Megjelenítő rendszer

A műszaki folyamatábrák megjelenítése egy speciális alkalmazás segítségével történik. Ennek a programnak a neve BUILDOG. A műszaki alkotóelemek, pumpák, szelepek állapota PLC segítségével jelenik meg a számítógépen. A fogadott jelekből a Buildog az alkotóelemek aktuális állapotát egy rajzolt diagramon keresztül jeleníti meg a számítógépen. Ezek a státuszok egy előre rögzített időpontban a WAN hálózaton keresztül kerülnek fel a központi és regionális központokba.

A tartályszint mérő adatait is összegyűjti a központi szerver. Ez a rendszer logikai működéseken keresztül ellenőriz, és akkor ad engedélyt, ha a státuszok lehetővé teszik a tankolást. Például: van-e olyan szelep, amely megsérült a tankolás során, ha nincs magas vízszint a tartályban, ha nincs a minimális szint a tartályban, stb. Ha bármelyik előbb említett esemény fennáll a BUILDOG alkalmazás lezárja a tankolást.

Biztonsági rendszer

A biztonsági rendszer 8 zónás riasztórendszerből és érzékelőkből áll, mely szintén az állomás számítógépéhez csatlakozik. A riasztó rendszer védi a tartály fedőt, a tartálypark kerítését, a konténeres tartályok ajtaját, és azoknak a helyiségeknek az ajtaját, ahol a számítógép megtalálható. Az épület riasztása esetén egy sziréna jelzi a behatolást.

A BUILDOG program kezeli a riasztásokat a számítógépen. Az állomások jelzik a riasztások helyét egy digitális térképen és elküldik az esetet a központi és regionális szervereknek.

Adatáramlások a töltőállomás objektumok között

kutinfoNagy távolságok vannak a tartály park, a töltőállomások és a raktár (ahol a számítógép van) között. Néhány helyszínen ez a távolság több száz méter is lehet. A kommunikációs kapcsolat a számítógép és a PLC, töltő automata, olajmérő között RS232 kommunikációs kábellel történik, melyet ekkora távolságokra nem lehet kiépíteni. Annak érdekében, hogy a kommunikáció zökkenőmentes legyen az RS232 jelet az SRS Informatika megváltoztatta, és optikai kábelen keresztül küldi az adatokat a számítógép szobába. Ez a megoldás megvédi a rendszert a magas feszültségű és villámlásból adódó problémáktól is.

Adatáramlás a töltőállomások a központi szerver és regionális központok között

Annak érdekében, hogy kialakítsunk egy országos hálózatot a MÁV Zrt. meglévő hálózatát használtuk megfelelő bővítésekkel. Ahhoz, hogy biztonságossá tegyük a WAN hálózatot, egy mentő útvonalat is kialakítottunk ISDN és analóg telefonvonal hálózatok alkalmazásával.

Rendszertechnikai áttekintő ábra

IMG_1937
Ajánlatkérés